Tanklar ile Tesisatlarda Optimizasyon
Tesisat sistemlerinde kullanılan tanklar, basınç kontrolünü ve su desteğini sağlayan genleşme tankları, çeşitli ısılardan gelen enerjiler ile tankların içindeki suyun ısıtılıp depolanmasını sağlayan akümülatör tankları ve hızlı boyler gibi çeşitli seçeneklere sahiptir. Kullanıldıkları alanlarda optimum verim alınmasını sağlayan tankları suların daima sıcak kalmasına yardımcı olarak radyatörlerin hızlı bir şekilde ısınmasına ve enerji kaybının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Sistem bileşeni içinde bulunan genleşme tankları, su hacminin kontrolünü sağlar Besi suyu sıcaklığı ile binalardaki sıcak kullanma suyu dereceleri arasındaki farkları düzenleyen genleşme tankları açık ve kapalı olmak üzere iki çeşittir.
Açık ve Kapalı Genleşme Tankları
Açık genleşme tankları, emniyet ventili ve monometre ile çalışan tanklardır. Kapalı genleşme tankları ise görece daha büyük kapasiteli çalışan sistemlerde tercih edilir. Basınç dayanımı, kapasite ve kullanılacak yerin yüksekliği gibi farklı parametrelere sahip olan tanklar, ihtiyaca göre farklı biçimlerde şekillendirilir. Genleşme tanklarına yardımcı ekipman olarak sunulan akümülasyon tanklar ise ısı pompaları ya da güneş sistemleri gibi farklı kaynaklardan alınan ısılar ile tanktaki suyun ısıtılması ve depolanmasına yardımcı olan bir sistemdir. Bu sistemde sıcak suyun elde edilmesi için ejanjör kullanılır. Sıcak daldırma galvanizli veya emayeli olarak üretilebilen akümülasyon tankları ısıtma kaynaklarının ömrünü uzatır. Isıtma ve tasarruf maliyetlerinin de düşürülmesine yardımcı olan sistemler birçok alanda kullanılabilir. Bunlardan başlıcaları katı yakıt kazanı ile kombinasyonu, bir ısı pompası ile kullanımı ve güneş sistemi kombinasyonu ile kullanımı şeklindedir. Akümülasyon tankları, sıcak su ihtiyacının fazla olduğu yapılarda sıklıkla kullanılır. Güneş enerjisinden yararlanmak isteyen otel gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu ve sıcak su tüketiminin fazla olduğu işletmeler akümülasyon tanklarını tercih eder.
Hızlı Boylerin Tesisattaki Yeri
Isıtılmış suyun sıcak halde depolanmasını sağlayan hızlı boyler, emayeli, süper veya hızlı boy olarak anılır. Isı enerjisini suya transfer ettikten sonra suyu kullanıma hazır olarak sunan hızlı boyler, paslanmaz emaye şeklinde üretilir. Isı kaynaklarının yanı sıra topraktan, yeraltı sularından ve havadan da enerji alarak kullanılma özelliğine sahip olan hızlı boyler son derece işlevseldir.